Wednesday, February 9, 2011

permainan kesukaan ku^^

Assalamualaikum..

Hye everyone !..hihi..hari ni aku nak ajar story kat korang pasal masa kecilku..haha..rasa-rasa korang ingat tak permainan yang selalu korang main time korang comelcomel dulu..hihi..aku takkan pernah lupa..beselah..aku kan suka main-main..tapi main kayu tiga tak main lah saya ye.. 

-from google-
Banyak jugak lain permainan yang aku main time dedulu..korang pon mesty banyak kan..ala..sama jelah.. Tapi aku suka sangat main satu permainan ni.. 

Bola Rondes 

-dari google-
Tahu tak permainan rondes tu ape..time aku kecikkecik lagi..kitorang satu kampung panggil BOLA RONDES..aku tak tahu sebab apa..ala senang cerita macam main bola besbol la gak..tapi  kalau kitorang tak de sape nak sponsor bola dengan kayu..bola tu..kitorang gantikan dengan banyak-banyak kertas ..pastu kitorang gumpal-gumpalkan..jadi bentuk bulat..pastu selotep kan..senang kan..kalau tak de kayu..kitorang akan guna kayu tak gune..kalau paling jimat pon pukul gune tangan je..haha..kitorang selalu main kat sekolah rendah agama..waktu rehat..banyak kali tak makan sebab main bola rondes ni..haha..lagho.. 

Tali getah 

Bab ni memang bes..haha..kalau time tuh musim main tali getah..memang ramai la main..kalau pergi situ je ..orang main..kalau pergi sana je..orang main..kalau pergi mana-mana pun orang main..kalau musim tu gak..banyak la bebudak pakat beli getah kat kedai pak jah..ni nama kedai kat kampong aku..nama kedai korang?..memang banyak untung la..bile pikir balik..membazir la pulak beli getah tuh..haha..beselah bebudak kan.. 

Tutup botol 

-from google-

Korang tahu kan main bendalah ni macam mane?..mesti tahu kan..satu negara tahu..boleh belajar mate sekali bile ade bendalah ni..bile ditanya kenapa main benda tu..cakap je..ngah studi mate la ni..hahaha..gampang aja..hahah.. 

Yang mainan macam batu seremban,congkak,main balingbaling selipar dan lain-lain lagi memang popular la..ikut musim die..aik?..permainan pon ade musim?..ish ish ish..kalau musim tu ramai yang duduk main batu je..memang satu sekolah..silap-silap satu negara pon tengah musim nye..alamtnye..pupus la batu..hahah..gurau saja...^^ 

Rindu nye zaman sekolah duu..haish..:) 

ok..disini saja..hi.. 

:)..^^ 

Wassalam..




5 comments:

_aLiaHwaFa_ said...

aku mse darjah 4 main batu seremban kt skolah. haha

..bicara hati ke hati.. said...

oo.bes bes..hahah..time cikgu tak de..kumpul reramai men batu..haha..

uni fiqa said...

suke3!!windu..

Cik Yaya said...

Tali getah paling best,,
masing masing nk buat versi sndiri..
then main sesame..enjoy!!huhu (:

..bicara hati ke hati.. said...

anis : tahu tak pe..hihihi..

Cik yaya:siap warna warni lagi..hahaha..:)