Saturday, March 5, 2011

Be yourself:)

Assalamualaikum.. 



Aku nak bercerita tentang ''be yourself''..maksud..jadilah diri sendiri..sebelum tu..aku nak korang paham ape yang dimaksudkan jadi diri sendiri..okay..yang aku faham pasal be yourself ni..ermm..ni pendapat aku la..jadi diri sendiri..sebab ape yang terbit dalam hati kita tulah peribadi kita..tapi..hati kene saling berhubung dengan akal..misal kata..hati kita terdetik nak buat sesuatu perkara yang buruk..takkan nak ikut kata hati kan..ada akal..guna akal untuk membezakan antara yang  baik dan juga yang buruk.. 

Itulah hikmah ada akal di kalangan manusia..tapi..manusia sekarang dah tak pakai akal dah..main follow je..kalau orang buat sesuatu perkara yang buruk ..FOLLOW je..kalau orang pakai tu..main FOLLOW je..kalau orang makan or minum benda yang haram..main FOLLOW je..kalau orang g clubbing..main FOLLOW je..ada akal tu..buat2 la ada akal..ni tidak..lagi satu..jangan hampiri tempat yang membawa anda ke lembah maksiat..yang mendapat kemurkaan Allah.. 

Aku bukan nak kutuk sesiapa..tapi ingatlah..kita kat dunia ni..tak hidup lama pun..sementara je..kat dunia ni..hanya pinjaman semata-mata..bukan milik kita yang kekal..Allah itu Maha Adil..DIA tahu apa yang terbaik untuk sekalian makhluk-makhluk kat dunia..cuba tengok..haiwan-haiwan kat dunia ni..walaupun dorang tak de akal..tapi haiwan ni pandai..nak lintas jalan tahu..sayang anak mereka tahu..tengok zaman sekarang..MASYA-ALLAH.. 

Haiwan reti sayangkan anak-anaknya..tapi..tengoklah sekarang..kes buang bayi tak berenti-berenti terpamer kat surat khabar..nak samakan dengan haiwan..memang tak lah..haiwan lagi tahu sayangkan ank-anaknya..hish..susah betul nak cakap..satu hari berapa kali keluar surat khabar..tak tahu lagi yang memang tak masuk surat khabar..banyak oo..setiap hari..dengar ye..SETIAP HARI.. 

Berbalik ke tajuk asal..huuu..okay..jadi diri sendiri..sebabnye..kalau kita jadi diri sendiri..orang akan ingat kita sampai bile-bile.. 

Maybe korang tak sebaik yang disangka.. 
tapi BE YOURSELF.. 
Maybe korang tak semanis yang disangka.. 
tapi BE YOURSELF .. 
Sebab..itulah diri kita sebenarnya.. 

Aku bukan nak tunjuk aku baik..tapi sebagai manusia..kita kene saling mengingati..minta maaf kalau ada yang terkasar..berubahlah menjadi insan yang berguna untuk masyarakat terutama sekali pada agama..sesungguhnya kita dikalangan orang-orang FISABILLILLAH..amin ya Rabbal Alamin.. 

Serius tak..hihi.. 

wassalam..

5 comments:

rotashia faizal said...

baik.... :)

~masithah hanis~ said...

:) be yourself..good

Farhan Zulhusmi said...

xpe2....sy xmarah kamu ckp cmtu...hehehe....
kalau nak jadi self-self leh x??hehehe...
u jgnlah garang cmnie...i takut...:-p

khairul_fatehah said...

kelemahn kamo ilah dri kamoo...

..bicara hati ke hati.. said...

tashia :hihihi:)

Along :nice..good:)

Paan :i tak garang ye..hihi..serius je..:)

Khairul_fatehah:betu tu..setuju !:)