Sunday, September 4, 2011

1#memori Ramadhan2011

Assalamualaikum..

Ramadhan tahun 2011 sudahpun berakhir..lagi berapa hari lagi.. hari tu mulalah ramai budak budak dtg umah..bukan nak mintak maaf or nak makan kuih muih yang kita buat tapi  nak duit raya..*dulu aku pon macam tu jugak..haha..ckap je orang..taime kecik dulu..bawak basikal merah keliling kampung buat konvoi raya ngan kawan kwan..sekarang tak gune basikal dah..budak budak ramai yang naik motor..haisshh..kalah aku..=.='. beselah tu..raya sebulan je dalam setahun..

sepanjang aku berpuasa bulan ramadhan tahun 2011..banyak jugak la aktiviti yang aku join..sama ada disengajakan atau pun tidak..hehe


14 Ogos 2011 

Sebenarnya aku penat jugak cari tarikh aku tadarus ni bile..aku baru teringat yang aku ada tweet kat twitter..pnggah la satu persatuu.akhirnya jumpa jugak *alhamdulillah dalam hati :)

jumpa akhirnya..sebab tarikh ni, aku rasa paling full table aku hari tu..orang time hari ahad la banyak rehat..tapi alhamdulillah time ni banyak ilmu yang dapat..huhu..sebelum pergi tadarus tu..alhamdulillah sangat sebab dapat peluang bersahur roti canai dekat masjid kolej aku..sekali je pun tak pe kan kan kan..haha..lepas tu menunngu bas nak pergi serdang sebab tadarus tu..terima kasih jugak la dekat ustazah hafazan aku,yang ajak kami semua pergi tadarus..walaupun tak ramai yang pegi..tapi cukup..30 orang (campur kos lain) untuk 30 juzu'..kawan aku yang pergi macam senah,maya,zira,ain,madihah dengan kak sha..terima kasih sangat sudi pergi walaupun korang sentiasa sibuk..haha..sampai je serdang, kitorang terus mulakan aktiviti..macam ceramah , solat sunat and then baru tadarus dimulakan..aku dapat juzuk yang ke-28..ingatkan dapat la ngaji dengan kanak kanak comel..tapi saya dapat bersama warga emas..okaylah tu..hehe..bila nenek tu baca al-Quran, teringat arwah wan(nenek belah mak) baca Quran..sedap sangat~..hehe..bila dah abis rupanya group kami kena baca 2 juzu' sebab  sorang dak kolej kami gak, masuk group kami sebab dia sorang jeww..alhamdulillah..habis 2 juzu'..:)

Bila dah abis aktiviti tadarus,mula lah untuk khatam Quran..Solat Zohor berjemaah..
Actually, tadarus ni hanya untuk perempuan jeww..hehe:)








harap sangat aktiviti macam ni ada setiap tahun..sebab itulah amaln yang baik untuk mengisi masa lapang kita.lebihlebih lagi time bulan Ramadhan..kankankan..

And then, kami balik kolej dalam pukul 3 lebuh gitu..pastu terlelap..penat seharian kan? pastuh kena pergi satu aktiviti lagi..jom!..HAhaha..masa ni saja nak sebokkn diri..haha..


Sebenarnya program ni dikendalikan oleh Innovology..nama pendek Inno..haha..setiap program nye memang best sangat sebab kita boleh kenal sains itu dikaitkan dengan islam..rasa malu dengan adek adek yang kecil, diorang lebih tahu daripada aku...sebab bila pak cik soal dorang..cepatnje dorang jawab..budak sekarang dah pandai dah..haha

Okay..ni namenye Buka Puasa Di Foster Home..

Mula mula kami datang, ada macam nynayian macam zikir jugak..macam marhaban jugak..tapi sedap sangat bila dengar..banyak pujian ke atas Nabi..bila dah habis..mereka akan cuba taruk minyak wangi ke pergelangan tangan setiap orang..dengan aku aku sekali..mula2 pelik jugak, kenapa kena bubuh minyak wangi dekat pergelangan tangan..rupa-rupanya..itu adalah satu amalan pada zaman Nabi..tambah ilmu..aku baru first time..haha..ngek betul aku..






Ni lah antara gmbarnye..huhh..penat seharian..nak tido dlm kete memang tak lah time tuh..aku ni jenis susah tido dlm kenderaan..pening kepala adalah ..kalau aku tidu jugak memang ngantukgilagaban la tuh*tetibe ....HAHAHA..

Siap akhirnya..HAHAHA..seronok..

Sebenrnya..banyak lagi pasal ni..buka puasa dengan tu ..buka puasa dengan ni..nanti aku sambung post akan datang ye..sapa nak tengok gmbar nye bertenggek kat sini..sillah datang blog aku selalu..HAHAHA..kalau nak datng la..kalau tak nak tak pe..

HAHAHA..okay.masa makan tengah hari sudah tiba..

Bye!

..Wassalam..

1 comment:

Perfect Two said...

Ok, aku full table jugak okeh! :D