Tuesday, January 31, 2012

touching or nothing?

Assalamualaikum..

Hai!
Hari tu aku ada jumpa satu blog ni..menarik jugak la tajuknya..aku tak tahu pulak sebelum ni..tapi bila aku dah baca baca dan baca..baru aku faham..wjud jugak macam ni..ni quote yang aku jumpa dari itu blog.. 

"Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati"

mula-mula aku cuba fahamkan quote ni, rasa macam pelik..asal pulak jadi macam ni..bila aku teliti teliti..finally aku paham jugak..dan mula rasa berdosa dengan diri sendiri..haduihhh..kadang kadang ada jugak la  benda yang orang lain buat kat kita, dan automatik kita akan rasa kecik besar kecik besar je kita tengok dia..haha..tak delah..macam nilahh..kalau tak paham ..aku bagi contoh..misal kata kalau si unknown ni buat perbuatan yang buatkan kita kecil hati..itu dah kira dosa..TETAPI..kalau kita rasa kecil hati dengan apa yang dia buat..kita lagi dosa dari orang yang telah berjaya mengecilkan hati kita..haha..macam tulah.. 

"kenapa macam tu pulak?patutnya orang yang berjaya perkecilkan hati kita tu lagi dosa besar..sebab dia hina kita "

yang kat atas ni contoh jeww nak bagi..memang la berdosa tapi nak dibandingkan dengan kecik hati..lagi la berdosa*apa yang aku ckap ni*..tak delah sampai hina..haha..minta maap la ye~

jawapannya : - senang je jawapan nyee..kalau orang dah perkecilkan hati kita..itu adalah ujian  daripada Allah..tapi bila kita berkecil hati dengan that thing..kita lagi berdosa sebab kita umpama tak menerima apa yang Allah dah bagi kat kita lah umpamanya..dan kita umpama tidak redha dengan apa yang Allah lakukan buat makhluknya di bumi..


 harap korang rasa enjoy dgan apa yg aku post kali ni.: ) 

 sorilahh kalau tak berapa nak jelas apa yg aku tulis .hehe


ni semua untuk peringatan kepada aku yang tak berapa nak baik ni..hihi.. i hope ^^.

..wassalam..



                         






3 comments:

Woofer Storm said...

jgn suka sakitkan hati orang lain ataupun hindarikan dari tersakit hati...

Cik Yatt said...

erm..tak thu lak..thanks tok info nie..:)

Woofer Storm said...

bz nampk.ehhehe

slmt malam^^