Wednesday, January 18, 2012

jaga hati.

assalamualaikum.

Hai!
nak jaga hati orang memang susah..nak jaga hati sendiri senang..tapi sesenang nak jaga hati sendiri pun kena jaga hati orang jugak kan?..memang macam tu ponn..hidup kat dunia..benda yang paling susah kat dunia..jaga hati orang..agree?haha..bagi aku ye..sebab bayangkan lah..kalau kita nak jaga hati sendiri..hati orang?..nanti dia kata kita selfish.. kalau nak jaga hati orang..hati sendiri acane?..ish ish..kadang kadang kita tak perasan dengan perbuatan kita tu, boleh lukakan hati orang lain walaupun walaupun walaupun dan walaupun kita tak berniat pon nak buat orang tu terasa..tapi bila dah jaga hati orang lain..hati sendiri pun acane..nanti mesti terfikir.. 

''Jaga hati orang tapi hati sendiri sapa nak jaga"

macam tu lah hidup..telan je perit tu walaupun sukar..kat dunia je..sekejap je pon..kalau kat akhirat, menjanjikan banyak kebaikan..ye dok?kadang kadang jugak..orang yang terbiasa telan perit tu dah malas nak layan..umpama redha je kalau lepas ni berlaku apa-apa..haha..tapi benda tu pun boleh la jugak dalam lingkungan "kesabaran" ..ingat sabar menjanjikan ketenangan..tu yang boleh jadi ter-emo..kalau dah sarat sangat..tapi pretend macam tak ada ape ape..macam minggu sebelum ni pon aku ada ter-emo..tapi orang lain yang kena..padahal tak de niat pon..tulah..*kenapa tak nak ambik wuduk* ckap dgan diri sendiri..haha..soo..aku nak berkongsi tips macam mana nak hilang emo *maaf kalau tak betol..saja nak ingtkan diri sendiri..korang boleh cuba tips ni.. 



first, korang boleh cuba ambil wudu' - ambil wudu' ni elok tahu tak..selain daripada bersihkan benda-benda yang kotor..boleh bersihkan hati..and syaitonnirrojim pon tak berani dekat dengan kita..:) 

singgah kat taman or tempat rekreasi -sambil tu boleh la ber-joging sambil dengar mp3 ke mp4 ke mp5 ke*ada ke? haha #justkidding..boleh tengok tasik..*aku bayangkan kat taman rekreasi kat shah alam..haha..kat kolej ni pon boleh jugak joging..tapi no time*ini adalah sebuah alasan..haha.. 

pergi pulau or sungai - korang tahu tak?bunyi ombak or apa-apa juga sound daripada air..boleh buat hati kita jadi tenang..tak percaya?cuba buat kolam ikan ke apa apa ke..duduk sorang-sorang kat situ..mesti rasa tenang gila..ni..kalau rasa macam pulau or sungai jauh dari tempat korang ataupon rasa malas nak pergi walaupun dekat dengan rumah korang..haha..

jalan sorang-sorang - benda ni aku selalu buat..misal kata time tu tengah pergi mana-mana kan..shopping mall ke..kat kampung ke..or mana-mana je tempat..tapi jangan la sampai pergi disko and so on..maksiaton tahu dok..haha 

menidorkan diri - yang ni pon aku selalu gak buat..kalau rasa-rasa tak nak orang lain terasa..tidorkan lah diri tu..nescaya..rasa emo tu kurang sikit..haha 

dengar lagu sekuat kuatnya..haha..ni pon okay jugak..aku pon selalu buat..and kita  boleh melalak sama kan?haha 

karoeke - kalau karok dengan lain jantina tak elok..kalau sama jantina macam dengan membe2 kita..tak de masalah kott..haha 

wayang -walaupun aku tak pernah rasa tengok wayang tu macam mana.tempat tu macam mana..bila orang tanya..aku akan kata..tak de manfaat nyeww..ataupun membazir..haha..boleh je download sendiri..tak pon suruh tauke movie yang download..haha 

bersihkan rumah - maksud aku yang ini..macam kalau kita tnsion sangat..cuba kemas kemas umah kejap..macam sapu sampah..mop lantai masak..and macam macam lagi..ni pon aku suka gak buat..dia boleh buat kita penat and tak yah nak pikir benda-benda yang sedang membelenggu otak kita..haha 




aku rasa sampai sini je kott..ada idea apa-apa lagi tak?just leave ur comment :) 

and kalau rasa salah apa yang buat kat ats ni pon boleh comment jugak..

thanks sebab sudi baca :)

..wassalam..










2 comments:

Mya said...

Haha yang melalak tu selalu jugak buat.

nabila said...

dah tahu dah..mya kan? haha :)