Assalamualaikum yorobunnn.. 

Mementang baru masak resipi Korea hahah. Kalini sis excited nak share resipi korea nama makanan tu JAPCHAE.. kalau korang peminat makanan korea mesti korang tahu japchae tu rupa dia macam mana..alaa dia ala ala mee goreng macam tu tapi version korea punya.. nak masak pun mudah yakmaaaat.. 


Bahan-bahan je pun mudah je boleh dapat kat Tesco, Village Grocer mana mana pun dah ada jual dah.. 

Bahan-bahan nye adalah : 

1- Glass Noodle 

2 - Seafood Sauce 

3 - Sos Tiram 

4 - Kiub ayam (separuh - tak ada pun tak apa )

5- Extra Spicy Nandos sos ( saja tambah sebab nak pedas ) 

6 - Filament Crab Stick ( kalau guna daging lembu laaaagi sedap) 

7- Daun Kucai 

8- Carrot 


Cara-caranya : 

SOS MASAKAN 

  •  Firstly korang kena sediakan sos, sediakan satu mangkuk kecik. Masukkan bahan no 2 sehingga no 5 gaul sehingga sekata. Letak tepi. 

GLASS NOODLE 

  • Sambil tu rebuskan glass noodle, make sure rebus sehingga lembut. 


  1. Dah sediakan kedua keduanya di atas boleh panaskan kuali dan letakkan minyak. Kalau sis suka letak letak Olive Oil hehe.
  2. And then, masukkan sos yang korang dah sekatakan.
  3. Masukkan lobak merah (ikut citarasa anda) 
  4. Dah lembut sikit lobak merah, boleh masukkan glass noodle yang dah direbus tadi. 
  5. Gaul Rata. Masukkan air jika perlu. Masukkan garam sedikit. 
  6. Dan last sekali boleh masukkan filament crab stick yang korang dah rebus. Hehe

Dah siaaaaap ! 


Senang kaaan.. Result dia pun tak mengecewakan even japchae tak sama macam kedai korea punya tapi sis puas hati. Tak sabar nak masakkan untuk husband nantiii heheh ❤

Selamat mencuba korang. Next time sis share full recipe japchae yang memang betul betul korea punya hahaha.. 

Jaga diri semuanyaaa 😌


Assalamualaikum semua. 

Dah lama betul tak update blog kesayangan ni, hihihi


Yorobunnnn ada nak cerita benda happy ni πŸ’•


Alhamdulillah 10/04/2021, Farhatun Nabila selamat menjadi isteri kepada Muhammad Areefarhan.😍


Hampir sebulan juga aku ni bergelar isteri. Doakan rumahtangga kami sentiasa dilindungi Allah, bahagia selalu, dipanjangkan umur untuk menikmati kebahagiaan ini. Cehh gituww. Doakan ye korang semua. Mana tahu dalam 10 orang yang baca blog ni, doakan sekali tetibe satu doa dari 10 orang tu Allah makbulkan, insyaAllah..



Nak kena tulis macam mana detik pertemuan kitorang ke ? hahahah



Macam segan je

Macam panjang sangat je ceritanya

Macam malas je 


Semuanya bermula dengan Facebook. Sebenarnya kitorang ni satu kampung, rumah satu lorong je (selang 4-5 rumah je hahah), satu sekolah rendah, satu kolej tapi tak pernah pun berborak dengan suami kita. Pastu nak dijadikan cerita, macam berkenalan balik kat Facebook bulan 8, time tulah baru tahu rupanya suami kita ada hati kat kita waktu sekolah rendah dulu hikhik pastu bulan 12 bertunang pastu tup tup awal bulan 4 haritu nikah. Ya Allah rasa dipermudahkan sangat. Terima kasih Ya Allah. 


Nikah waktu PKP ni ada yang susah ada yang senang. 


For those yang nak dirikan rumah tangga, semoga dipermudahkan buat anda semua. Kepada yang masih menunggu jodoh datang, jangan risau ye sis, jodoh korang ada, dia akan datang dengan sendirinya tapi make sure korang doa je selalu. Aku pun jumpa jodoh maybe sebab aku selalu doa minta. Doa dari orang terdekat pun boleh jadi juga. Orang terdekat korang tu macam mak ayah, kawan kawan, sedara mara.. 


Apapun, sayangi diri korang okay. Nanti bila ada masa nanti aku cerita benda lain pulak hehehe


Eh lupa nak ucap, Selamat berpuasa tinggal berapa hari lagi nak raya, Selamat Hari Raya buat yang masih setia membaca blog kita. Letaklah comment atleast boleh tahu siapa yang suka blog kita hahahahahah


Love, 

Nabila


 


Assalamualaikum semua, 


Terima kasih untuk korang yang masih sudi baca blog aku walaupun aku ni jenis yang tak selalu nak update blog nak bercerita,nak menaip and so on. Kumawooo korang πŸ’“


Aku tak tahu nak start menaip macam mana. Intro pun dah tak tahu dah macam mana. πŸ˜‚


Nak mula ceritanya, aku ada seorang nenek belah ayah. Lately ni, nenek kerap sakit. Kalau dulu, masih larat berjalan, bercakap pun kita masih faham, masih ada selera makan. Tapi, start dari 3 minggu lepas, nenek dah tak macam dulu. Dah tak larat nak berjalan, selera makan pun dah tak ada. Kita yang tengok ni jadi risau apa2 terjadi. Alhamdulillah, rumah nenek kami dikelilingi oleh rumah pakcik makcik aku dan juga rumah parent aku. Setiap hari akan ada orang yang akan jaga dan tengok-tengokkan nenek. Disebabkan aku stay Shah Alam bila weekend je aku balik tu yang tak selalu ada untuk nenek macam nenek aku jaga aku waktu kecik dulu. 😒



Pagi ni, aku ke rumah nenek untuk jaga nenek..nenek tengah tidur jadinya aku pun layan sekejap drama korea hihi..pastu ada lah makcik aku datang bagi makan untuk nenek.. tapi nenek tetap tak nak mkan.. pastu nenek pegang tangan aku dibawa ke muka nenek, tak nak lepas kan tangan aku, waktu tu Allah je yang tahu betapa sayunya hati aku bila nenek buat macam tu.Tapi bila makcik aku kat sebelah, jadi segan nak menangis depan dia. Waktu tu,terasa nenek masih kenal aku untuk seketika. Bila makcik aku dah balik rumah, aku pun sendirian lagi dengan nenek tapi kali ni aku tak layan kdrama dah. aku usap tangan dia, aku usap belakang badan dia. dan dia masih lagi pegang jari-jari aku.. Pastu nenek pun bercakap dengan aku yang nenek nak makan (walaupun ada pelat sikit tapi alhamdulillah aku masih lagi faham bait kata dari mulut nenek).



Aku ambil buah pisang, aku cuitkan sikit suapkan nenek, waktu tuu aku tak dapat dah tahan sebak rasa nak menangis, air mata aku pun turun laju je. (nasib baik tak ada siapa kat rumah nenek, ada aku dengan nenek je.) sambil aku suapkan nenek pastu aku lap air mata aku, mungkin nenek perasan aku asyik lap mata je, nenek terus usap tangan aku perlahan. lepastu aku perasan yang nenek pun lap mata nenek juga. Umpama macam nenek pun dapat rasa yang sama. Ya Allah, aku tak nak lupakan moment yang bercampur baur ni, tapi aku rasa seronok sebab dapat bagi makan kat nenek walaupun aku jaga nenek sekejap je. Sebab nenek memang susah nak makan. Bila dah habis separuh pisang aku suapkan air zamzam guna picagari yang ada. Alhamdulillah nenek pun minum juga. Rasa seronok sangat. 



Bila nenek kata dah sudah, aku pun berhenti sebab nenek memang jarang bercakap, tapi bila dia kata sudah tu maksudnya dia dah tak nak sambung makan minum dah. Pastu nenek pun tertidur. Aku tak leh lama-lama depan nenek sebab air mata aku ni sensitif betul. Laju je nak kuar. Then, makcik aku pun datang bagi makanan. 



Untuk sesiapa yang membaca post ini, aku nak minta sangat doa korang supaya nenek aku ceria, sihat macam dulu. Semoga Allah balas jasa kalian semuanya. 



Post ini memang special untuk nenek aku, nenek yang selalu jaga aku dan adik-adik aku. nenek yang selalu masakkan sedap2 untuk kami. nenek yang selalu jaga kami waktu kami sakit dulu. Rindunya waktu dulu-dulu. Rindu semua masakan nenek, lagi lagi karipap mini nenek, kek lapis nenek, bahulu nenek.. kalaulah aku tahu waktu dah besar ni, memang tak dapat nak spend time dengan nenek sebanyak macam dulu, aku akan cuba cari waktu untuk spend time dengan nenek sebanyaaaaak yang boleh waktu kecik dulu..


Untuk akhir kata dari aku, semoga kita semua lebih menghargai orang sekeliling kita especially family kita. Sayangi dorang dengan sepenuh hati korang okaay. 😘

Credit : Pinterest


Ψ§َΩ„Ψ³َّΩ„Ψ§َΩ…ُ ΨΉَΩ„َيْΩƒُΩ…ْ وَΨ±َΨ­ْΩ…َΨ©ُ Ψ§Ω„Ω„Ω‡ وَΨ¨َΨ±َΩƒَΨ©ُ


Hai semua orang, 

Diharapkan semua yang singgah blog aku ni dalam keadaan yang sihat sejahtera terhindar dari sebarang penyakit. Amin. 


Untuk permulaan tahun 2020 ni, kita dikejutkan dengan penyebaran wabak/virus yang dipanggil Corona Virus atau bahasa mudah dia Covid19. Untuk di Malaysia, pada awalnya wabak ini dalam skala yang kecil saja tapi bermula akhir Februari, wabak ni semakin menular dengan sangat pantas tanpa mengenal sesiapa pun kita. Yang paling berisiko tinggi, virus ni mudah berjangkit pada orang tua serta kanak-kanak. Dan sebab itulah sampai sekarang, aku tak berani nak balik rumah mak ayah aku sebab aku takut aku pembawa dan takut terjadi pada mak ayah aku. 😟

Kebetulan pula, minggu lepas (minggu start PKP), aku demam. Dan benda ni merisaukan aku untuk pergi mana-mana sebab takut demam ni dari virus. Nak dijadikan cerita, dah dua tahun lebih tak demam (serius) , tapi bila ada virus ni demam aku pula muncul tiba-tiba. Aku takut nak pergi mana-mana. Aku ambil cuti sakit (disebabkan tempat kerja aku jenis yang kebal virus kitorang tak cuti) dan aku pun tak berani nak pergi farmasi atau pun klinik sebab takut demam aku ni bukan dari virus sampai tempat macam tu takut terkena pulak. Hahah yeee kita kena paranoid untuk masa sekarang ni. 

Dan alhamdulillah bila aku dah duduk rumah makan je ubat Panadol Acti Fast banyak- banyak sampai adik aku marah sebab makan panadol banyak sangat Alhamdulillah hanya demam biasa saja dan sekarang dah baik demam boleh berlibur gituwww. Tapi berlibur dalam rumah je ye. Kalau tak ada kepentingan tak payah keluar. Okaay.

Okay sampai sini jelah. Aku harap family aku, kawan-kawan aku dan semua pembaca yang tengah baca ni dihindarkan dari virus ni. Ye memang kita kena takut Allah lebih dari wabak penyakit ni tapi kena ingat "mencegah lagi baik dari merawat" okay jangan lupa ye. Seboleh-bolehnya korang hindarkan dari terkena. Bila terkena kita tak tahu apa akan jadi lepastu, hanya mampu usaha dan berdoa.

Okay jaga diri ye semua.. πŸ’–
Ψ§َΩ„Ψ³َّΩ„Ψ§َΩ…ُ ΨΉَΩ„َيْΩƒُΩ…ْ وَΨ±َΨ­ْΩ…َΨ©ُ Ψ§Ω„Ω„Ω‡ وَΨ¨َΨ±َΩƒَΨ©

Harini terasa nak update blog supaya nanti bila dah tua2 boleh baca balik pastu senyum sensorang. Hihi. 

Alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yang baik sampailah ke harini dan moga berpanjangan sampai bila-bila. Nikmat sihat tulah paling bernilai pada aku. Sebab bila badan kita sihat, kita boleh buat apa-apa yang kita suka. Lagi-lagi bila kita nak beribadat senang je. Nak berjalan nak buat kerja pun alhamdulillah. Semoga kawan-kawan yang baca post ni pun dalam keadaan yang sihat walafiat. 

Rasa macam sekejap je masa berlalu. Tup tup dah 2020. Tahun kereta terbang katakaaan. Aku doa supaya nanti ramai yang beli kereta terbang senang lah tak payah aku tersekat kat traffic jam πŸ˜€ Pada aku, tahun 2019 banyak mengajar aku macam macam perkara, inilah tahun sedih aku, tahun gembira aku, tahun yang banyak mengajar aku banyaaaak benda. Dalam 7 wishlist aku untuk tahun 2019, dua saja yang dah termakbul. Yang belum buat lagi tu, kena sambung tahun 2020 pulak. Doakan ya dipermudahkan. πŸ’–

Kenapa jadi tahun sedih ? 


Ada beberapa ujian yang berlaku pada aku, yang aku rasa aku tak kuat untuk hadap. Tapi Alhamdulillah aku ada family aku, bestfriend aku yang sudi dengar masalah aku, yang cuba tolong aku bila aku susah. Dua Tiga bulan juga aku tak boleh sensorang, bila sensorang tu, automatik, benda yang sedih tu akn muncul then, menangis lah sensorang, especially bila dalam kereta sensorang, sebelum tidur pun boleh mengalir air mata.Aku soal diri sendiri "kenapa aku? kenapa ujian ni datang ke aku, kenapa aku yang kena, aku ada buat jahat dengan orang ke sampai rasa orang tu buat aku macam ni?" macam macam soalan ada. Tapi Alhamdulillah sekarang dah okay tapi kadang2 tu teringat lah jugak. Cuma aku berdoa tiap hari, moga kejadian yang sama tak berulang lagi. Semoga diri ini terus kuaaat tabahhh tak cengeng ! kahkahkah

Kenapa jadi tahun gembira ? 


Happy sebab impian ke Jepun dengan bestfriends aku termakbul jugak !. Boleh baca post aku yang ini, (klik sini). Bukan senang nak buat itinerary backpacker ke Jepun tahu dak. Hahah tapi bila dah jadi, pergi dan balik dengan selamat tu dah satu rahmat dari Allah. Lepastu dapat travelmate yang jenis sporting habis boleh control marah aku tu pun dah jadi satu nikmat. Hihihi Thank you korang kalau baca benda nii..  Terima Kasih Allah. Satu lagi, bila tahun ni jadi tahun family aku bertambah ! hehe. Adik aku yang bawah aku kahwin bulan Mac 2019 dan aku happy tengok adik aku dah lepas sorang. Aku ? Tak fikir lagi pasal kahwin2 ni.. Kahwin pun belum dalam wishlist aku untuk tahun 2019, so benda tu tak apa kalau tak buat pun. hahaha. kalau ada yang sudi terima  aku seadanya, then baru aku kena fikir balik. Hahah. Dapat gathering dengan gegelengkiri kita, and then ada kawan baik kita kahwin banyak benda happy berlaku tahun ni juga. Semoga banyak lagi benda happy yang akan ada waktu 2020 nanti. Aminnn. 

πŸ”ΈπŸ”ΈπŸ”ΈπŸ”ΈπŸ”ΈπŸ”ΈπŸ”ΈπŸ”ΈπŸ”ΈπŸ”Έ

Untuk karier aku, masih di tempat kerja yang sama. Doakan aku tahun 2020 ni dapat cari kerja yang boleh kerja sampai ke tua. Hahah. Maksud aku, kerja yang stabil yang aku rasa boleh stay lama. Aminn. Doakan aku semua orang pleasee. Aku doakan juga untuk sesiapa yang nak cari kerja, aku doakan semoga korang pun senang cari kerja yang sesuai dengan korang, dan yang korang suka. Untuk tahun 2020 ni, banyaaak benda aku nak buat, nak belajar menjahit, nak masuk kelas menjahit, nak masuk kelas drawing, kelas lettering (kalau ada rezeki lebih hiks) hahah tapi kena beli mesin jahit la nampaknya. Kena ada kecing kecinggg  (πŸ’²_πŸ’²)


Lastly, aku nak ucap terima kasih sangat (kalau korang baca ini). ⬇️⬇️⬇️

Terima kasih sebab sudi lagi dengar masalah aku. Sudi lagi bertanya khabar aku. Aku minta maaf sangat sebab aku ni sejenis manusia yang sangatlah susah nak start conversation. Terima kasih sebab faham aku ni macam mana. Semoga tahun 2020 ni jadi tahun yang bermakna buat korang semua dan juga aku. Semoga apa yang korang impikan dapat jadi kenyataan. Semoga ukhuwah kita semua kekal sampai bila-bila. πŸ˜—

Salam sayang dari aku. ♡

Assalamualaikum,

Aku sangat teruja nak simpan pengalaman manis dekat dalam blog kali ni.



Harini (19 October 2019 / Sabtu) ,

Buat pertama kalinya, aku join larian macam ni. Selama 27 tahun ni, aku malas nak berlari kecuali masa merentas desa masa sekolah rendah dengan sekolah menengah. Masa merentas desa memang aku kaw kaw la semangat sampai nak dapat no TOP 10. Alhamdulillah dapat la jugak top10  dua tahun. Hadiah nye medal je pun, tapi aku punya semangat nak achieve tu lain macam. Kenapalah sekarang ni aku tak ada semangat tu dah.

Jadi untuk pertama kalinya, aku join. Mula-mula adik aku yang ngajak sebab excited Unicorn beb comel kot. Pastu tunjuk medal dia pun masyaAllah comel gilaaa. Dengan kena pakai tutu dengan rambut afro. Menarik gila. Kitorang semua kena keluar awal pagi sbeelum subuh sebab dari rumah kitorang ke Kepong Metropolitan Park tu sangat lah jauh. Adalah dalam masa sejam lebih baru sampai. Alhamdulillah sempat solat subuh dengan adik-adik aku berjemaah dekat Masjid dengan jemaah lain juga. Perasaan berjemaah waktu Subuh sangatttttttt seronok. Dah lama gila tak solat subuh berjemaah (ya ampun terasa keinsafan mengalir dalam jiwa). Last solat jemaah pun masa Qiamullail 5 tahun lepas. Astaghfirullah. πŸ˜“

Dah solat subuh kitorang pun singgah lah sekejap 7 Eleven. Beli lah makanan untuk sarapan. Tapi tak makan pun. Sis tak sangka boleh lari tapi tak sarapan. Sis bangga tetibe dengan diri sendiri. Tahu jelah kalau aku tak makan emosi aku macam mana hahaha.

sampai Kepong dalam pukul 6.40 pagi

Cerita dia aktiviti berlari start pukul 7.00 pagi tak silap. Tapi kitorang dari parking ke tempat start ni je dah berjalan jauh. Sampai halfway nak ke Start dah mula lari dah sebenarnya. Bila sampai tempat Start tu kena terus lari tak payah register ke apa hahaha. Sis ingatkan kena register tu yang lurus pergi tempat start ni. hahahha.


Nampak budak pakai Tutu comel gilaa, Tapi budak ni dah lari dulu dah masa aku nak ambil gambar. Huhu

Finally sampai juga tempat penamat tu. Haaihhh dia punya melecet jari kaki aku ni tak terkata. Gagah kan jugak nak berjalan. Adik-adik aku dah kedepan dah. Aku je kat belakang sebab melayan betapa sakitnya jari kaki aku waktu lari. Nak berjalan pun susah.


And.........


Finallyyyyyyyy..........

 Alhamdulillah akhirnya kami berjaya juga habiskan 5km berjalan berlari πŸ˜‚

Yong, Uda, Alang, Andak

Alang, Yong, Andak

Masa lari tak ada hati langsung nak ambil gambar gula-gula ni. Dah habis baru kita boleh ambil. hehe

Excited sampai rasa nak menari LOL
Okayy sampai rumah badan semua sakit-sakit. Hahahah, Tapi best gila lepas ni nak join Run lagi.

Ada sesiapa nak ajak sis?




Hai Assalamulaikum semua.


Credit : Pinterest

Korang mesti ada pekerjaan impian korang kan. Tipu lah tak ada. Aku terfikir nak buat post pasal pekerjaan2 impian aku. Tapi aku mengharapkan bila aku post kat sini boleh lah semua yang baca doakan aku supaya impian ni termakbul walaupun ianya ambil masa yang agak lama (takpe, sis okay) 


| Pereka Fesyen |

Waktu aku sekolah rendah, aku bebetul nak jadi pereka fesyen sampaikan aku  curi ambil  buku log mak aku danlukis baju baju yang ada dalam kepala aku. Serius benda tu fun gila.Bila dah lelebih berangan tu teringin pulak nak buka butik sendiri Peerghh berangan jee lebih. Hahah

| Pelukis | 

Waktu sekolah rendah jugak aku berangan nak jadi pelukis. Aku bukan pandai sangat melukis tapi melukis lah hobi paling aku suka kalau aku ada masa terluang. Tapi bila cikgu tanya, aku nak jadi apa. Dalam kepala aku terus terfikir "pelukis tu satu pekerjaan ke?" last last aku lupakan je hasrat aku nak jadi pelukis. Walaupun sebenarnya bila fikir balik, pelukis tu lah pekerjaan yang paling bessssssst (pada aku). Sebab bila kau ada idea yang kau dapat dalam otak pastu kau transfer dekat paper atau canvas.Then, bila dah siap dan kau nampak hasilnya,kau akan rasa seronok sangat dan kau akan dapat kepuasan.


| Akauntan |

Waktu sekolah menengah pula cita-cita aku bertukar nak jadi akauntan ataupun perancang kewangan. Pastu masa Form 4 aku tak terpilih nak join kelas student pandai, aku biasanya kelas last tak pun paling selamat kelas kedua terakhir lepastu memang dari Form 1 sampai ke Form 5 memang tak terpilih nak masuk kelas pertama dengan kedua. Sis redhaaa. Hahaha. Lepastu, sekolah aku dulu, kelas pertama je yang belajar subjek Akaun, aku pulak ambil subjek Perdagangan. Memang bukan minat aku tapi nak buat macam mana. Sis redha lagi. πŸ˜…πŸ˜†lepas tu aku dah start rasa cita cita aku takkan termakbul masa tu sebab aku tak ada basic akaun pun. 

| Pegawai Bank |

Bila aku apply kemasukan kat kolej, aku apply Asasi Pengurusan. So, bila dah naik degree aku ambil kos Banking pulak. Aku pun tak tahu lah kenapa, sebab bila dah besar ni jadi suka tengok orang kerja bank. Dah habis belajar 4 tahun Degree Islamic Banking. Habis graduate tak ada pun dapat peluang kerja kat bank hahahahaahahahha. Ada lah satu bank je tapi terpaksa tolak sebab gaji dia tak relevant dengan keadaan aku masa tu. Yelah dah beli kereta, nak kena bayar kereta. Medical Insurance lagi kena bayar. Ptptn lagi. Nak shopping lagi ehhh hahah. Boleh je sebenarnya. Tapi sebab tak konpiden dengan diri sendiri.

 Jadi sekaranggg aku ada dream job aku yang terbaharuuu. Ha gituuwww.

Aku nak jual benda yang aku boleh buat 'handmade'. Tak nak bagitahu details sangat nanti orang lain tiru hahaha. biarlah aku seorang je yang tahu. buat-masa-sekarang. Setiap hari aku survey. Setiap malam jugak aku terfikir. Aku plan la sikit sikit. Sebab aku nak jadikan benda ni as my side income. Harap2 boleh lah hantar mak ayah pergi umrah. Kalau ada rezeki lebih lagi boleh bawak pergi Haji. Inilah angan-angan aku buat masa sekarang. Sorry kalau rasa annoying dengan post aku kali ni. Tapi aku harap sangat ia jadi kenyataan. 

Aku post pun pasal ni sebab kalau aku lupa dengan impian aku tapi bila tengok balik and baca  post ni satu hari nanti. Aku harap aku jadi bersemangat nak kejar impian aku ni. 

Bila aku dah mampu nak bekerja sendiri boleh lah jadi housewife & bussiness woman. Boleh lah hantar anak-anak gi sekolah sendiri. Ehhh berangan kaaan walaupun aku tak kahwin lagi. Taaak ini plan je kalau dimudahkan Allah.

Aku harap korang pun sama juga, semoga dipermudahkan Allah dan semoga impian korang tercapai. ♥️


Credit : Pinterest





Assalamualaikum yang rajin baca blog kita nii - tak nak jawab salam tak apaa elok jawabb haha πŸ’œ

Thanks to my jerawat sebab nampak macam neelofa pulak eehhh perasan hahah


Post yang lepas aku ada berkongsi berkenaan dengan itinerary dari Hari Pertama sampai Hari Ketiga di Fukuoka. Korang boleh klik link di bawah ye :

Kali ni, aku nak berkongsi in term of transportation, accomodation, dan nak share sedikit tips berjalan di Fukuoka ni. Untuk pengetahuan semua, trip kami ni memang hasil research dari abe google. Aku dapat tahu yang Air Asia baru je buat direct flight ke sana sebab sebelum siapa nak ke sana kena Transit. Lagi lama lah kalau transit ye daak ?.Tapi kali ni AA ada direct flight ke sana plus AA ada jual ticket flight promo haritu. Memang berbaloi habissss. Memang satu perkara baik sangat bila Air Asia ada buat direct flight ke Fukuoka sebab banyak tempat menarik kat sana. In term of perbelanjaan, Fukuoka tak mahal sangat kalau nak dibandingkan dengan Osaka. Tapi pada aku, Fukuoka ni banyak tempat yang nature yang memang 'hidden gems' di Fukuoka. Kalau korang semua ada peluang bercuti kat sana dalam tempoh yang lama, dan ada bajet banyak sikit pergi lah Beppu, Oita dan lain- lain. Serius, korang takkan menyesal. πŸ’ž

Disebabkan ini adalah based on our experiences kat sana. Maaflah kalau ada kekurangan. Kami semua pun first time travel ke Japan. So satu hape pun tak tahu. Tahu nye cerita dari pengalaman orang lain. Kali ni aku nak bercerita pengalaman aku pulak. 

Untuk duit belanja kitorang cuma pakai 25,000 yen = RM 966. Pada mulanya nak bajet RM 2000 tapi saja cabar diri sendiri guna kat sana tak sampai RM 1000 pun tapii tak termasuk ticket flight dengan Accomodation tauu. Cuma duit belanja je yang bawah RM 1000. 


Nak tahu macam mana kitorang bajet?

Okay baca sampai habis. 

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️


1. Flight Ticket


Thanks to bestfriend aku, si Senah haha sebab tanpa dia yang alert dengan ticket flight AA promo ni tak terjadilah trip kami ke Fukuoka ni. Lagipun masa tu ticket flight ke Fukuoka sangat lah murah. Return flight maksud aku pergi dan balik boleh dapat hanya RM 650 SAHAJAA. Murah kaaaaan. Memang tak plan pun nak ke Jepun sebab aku sebenarnya cuak jugak la nak buat itinerary sebab aku pun jenis yang tak pernah ke sana. Kalau negara yang aku pernah pergi tu aku confident la sikit nak buat itinerary. Jadi kalau nak tiket murah rajin2 kanlah diri anda untuk usya tiket AA ye. Tak pun usya je dekat Skyscanner hihi 


2. Tempat tinggal

Kami cari tempat tinggal kat website AirBnB. Tapi tempat tinggal kitorang ni jauh dari Hakata Station. Aku sarankan siapa nak ke sana nak senang cari je hotel atau airbnb area Hakata sebab senang. Dari segi bayaran untuk hotel atau mana-mana Airbnb tu agak mahal sedikit berbanding dengan tempat tinggal kitorang ni. Ini mungkin disebabkan oleh faktor kawasan yang dekat dengan subway dan transportation lain. πŸ‘…








Kalau korang berminat boleh terus click link ini untuk booking ye πŸ‘‰πŸ‘‰ sini

Dia punya tempat sumpaah tak tipu. Selesa bangaaattt. Bersih bangeeett and lagi satu rumah ni kat tingkat 2. Bawah ada kedai makan roti canai hahaha tak lah ada kedai makanan india . Haritu kitorang adalah jugak berangan nak makan situ tapi tak kesampaian. Lagi satu, tempat Airbnb ni dekat sangat dengan Family Mart, Dobi, dengan Groceries Shop. Jalan kaki je dah sampai.

Okay nak cerita lepas korang booking tu and dah bayar, dia ada bagi satu doc dalam bentuk pdf. Kat situ lah panduan macam mana nak ke tempat tinggal dari Airport Fukuoka and kat mana owner letak kunci tu. Korang takkan berpeluang nak jumpa owner dia. ahhah. Yang bestnya, rumah ni pun ada wifi. So korang tak perlu risau mana nak cari line internet. Everthing is perfect !!

Okay total untuk 4 hari 3 malam kitorang kat sini dalam RM 881.47/per rumah. Jadi kalau dah dibahagi dengan 3 orang. Seorang cuma bayar 293.82 / Person !! Pada aku ni dah kira murah lah berbanding dengan hotel. Alaaahai kalau nak travel budget tak payah pi tempat fancy2 sangat asalkan korang selesa ada dapor boleh masak maggi dah cukup. HIHIHIHI

3. Pengangkutan Awam

Bercakap pasal transport ni, aku seriussssss jadi stress bila nak arrange transport sana. Sebab bila kau nak buat research kat Malaysia pastu nak cuba tengok Google Maps naik subway sampai mana. Naik Bas sampai mana. Seriuss tak ada, maksud aku TAK BOLEH NAK SEARCH. So aku dengan kawan-kawan aku pasrah nak tunggu sampai sana baru fikir macam mana nak cari jalan ke destinasi yang kitorang dah plan.

TAPIIII.. 


Sampai Fukuoka sana, everything jadi smooth gilaa tak ada salah naik transport semua kecuali salah pantai jelah masa first day kat sana. Tak boleh nak buat apa dah lah hahaha (baca sini)

Kalau korang open apps "Google Maps" kat handphone korang dah cukup dah. JANJI ada internet okayyy. Haa lagi satu, bila korang dah guna 100% public transport, korang akan banyak berjalan kaki.

Tips mengelakkan kaki anda mengalami kesakitan sebab banyak berjalan : 


  1. Pastikan korang pakai kasut yang sesuai, selesa dan sebagainya. (selesa sampai korang boleh berlari kehulur kehilir) 
  2. Pastikan korang tak bawak sangat barang yang banyaaakk. (ada sesetangah orang -macam aku - kalau boleh nak bawak semua barang. Ikut keselesaan korang jugak ye)
  3. Pastikan korang MAKAN ! (kalau tak makan macam mana nak jalan dik oii) 
Okay bayar untuk bas ni ada dua cara  ⤵️⤵️⤵️

  • Guna kad (ala ala macam kad atm). 
    • Aku sarankan korang pakai kad yang nama dia Nishitetsu. Sebab mostly korang akan pakai bas under Nishitetsu ni. Sorry sangat, pasal ni aku tak tahu nak explain lebih sebab kitorang tak pakai dan tak reti pakai. Hahaha. Apa pun jangan risau, google kan ada.

  • Guna Duit Syiling Yen
    • Kalau korang dah naik bas, tetiba tak ada duit syiling yen. Jangan risau, kat sebelah driver bas tu ada disediakan mesin tukar duit syiling. Meh aku tunjuk cara. 


πŸ’­ Yang pertamanya, korang akan masuk melalui pintu yang kat belakang. Depan untuk keluar tau. Sebelah kanan/ kiri ada mesin keluar kertas comel ➡️ Ambil kertas comel tu➡️ And then, ada tertera nombor berapa kat situ. Simpan jangan hilang tau. 

πŸ’­ Langkah yang kedua, nampak tak  ada macam tv kecil kat atas tu, Kalau no korang 1, korang kena tengok jadual yang kat monitor tu nombor satu. Semakin jauh tempat yang korang nak tuju, semakin bertambah la bayaran yang korang patut bayar. 

πŸ’­ Yang ketiga, jangan risau kalau duit syiling tak cukup, boleh tukar 1000 yen (duit kertas) atau 500 yen (coin) dekat mesin yang tunjuk No-3. 

πŸ’­ Yang ke-4 , dah sampai tempat yang dituju, korang cuma berjalan ke depan dan masukkan duit syiling dalam mesin (macam zaman dulu punya bas masukkan duit syiling dalam mesin tuu)

Kalau macam bas kat bawah ni. Bas menuju ke Shingu Ferry, korang hanya perlu bayar 100 yen sahaja. Yang ni kena masuk ikut pintu depan ye. 


Contoh tiket subway


4. Internet

Yang ni memang benda wajib yang korang tak boleh tinggal !

Tanpa 'dia' siapalah korang sebagai tourist haaa gitueeew. Internet la dia tuwww. Okay kitorang ada sewa pocket wifi.

Kitorang guna dari hari first day sampai last day kitorang kat Fukuoka, Alhamdulillah tak ada masalah melainkan bateri habis bila kena berkampung kat luar Fukuoka Airport. Serius weehh krik krik. Satu hari unlimited. Lepastu laju gila senang nak upload bagai semua.

Total Amount untuk 4 hari ( 25 Aug - 28 Aug ) : RM 120

Kalau per person cuma : RM 40/seorang (kalau berkongsi ye. Ini dibahagi 3 orang)πŸ˜€

Boleh click here untuk details Roamingman
Senang je. Masa korang nak depart sebelum tu kena ambil dulu Pocket Wifi yang comel ni dekat KLIA2 (departure level, area Siti Khadijah). Bila korang dah sampai sana, dorang akan bagi panduan macam mana nak guna. Okaaay ?

5. Makanan / Minuman

Kalau Jepun ni, popular dengan "susah cari makanan halal". Aku sebenarnya tak boleh nak komen lebih la pasal ni bila korang dah ada kat luar negara. Tapi kalau sesiapa yang was was 24 jam boleh lah bawak makanan instant banyak-banyak dari Malaysia. Tapi bab imegresen sangkut ke tak? Sis tak pasti yang itu. Sebab makanan ruji kitorang kat sana cuma Maggi je. Maggi kan makanan kegemaran orang Malaysia. Apa salahnya kan kalau makan maggi setiap hari. Hahahah. Ada lah kitorang beli telur ayam kat groceries shop depan Airbnb kitorang. Boleh lah masukkan dalam maggi kitorang tu. Adalah penambah rasanya. Haa lagi satu korang kena rasa telur ayam diorang. Sebab rasa dia lain wehh. Tak tipu. Bagi aku, aku boleh makanlah. Tapi sahabat aku sorang tu tak boleh telan katanya. Hahaha. Depends jugak  taste korang. Tapi kalau korang buat research untuk halal restaurant. Ada je.
Boleh klik sini. ⬅️⬅️

Kalau minuman pulak untuk air mineral kat sana berharga 110 yen bersamaan dengan RM 4.30 - aku sarankan korang masak je air kat hotel atau airbnb korang bawak jelah botol kosong. Kalau nak jimatlah.

6. Entrance Fees

Sebelum korang kesana, make sure korang tahu tempat mana yang ada entrance fees. Kalau nak redah pun boleh je sebenarnya. Sis sebagai seorang perempuan yang sangat teliti supaya tidak menggelabah di kemudian hari. Sis cari jugak kat google. Hihihi.

Disebabkan kami pergi tak banyak tempat. Cuma satu tempat je yang kena bayar iaitu dekat Nokonoshima Island. (boleh baca post sebelum ni atau klik sini je

Jadi jimatlah di situu..

So.. aku dah rajin gila nak edit Budget ni, silalah tengok ye hahah.


Jadii lebihnya buatlah shopping makan makan beli cekelat walaupun cekelat tu dari Family Mart jeww hahaha. Cakap pasal Coklat. Aku jatuh cinta gila dengan coklat ni.

Coklat ni aku paaaaaaallliiing suka sampai tak sampai hati nak makan yang last. 

πŸ’”πŸ’”

Pada aku ni coklat paling muraah la kat sana hahaha

Ni pun sedap gilaaaaaaa ! 
 Sampai Malaysia, aku adalah bawak duit lebih sebab duit Malaysia aku dah habis daah. Dapatlah dalam RM 200 boleh lah buat belanja. Hahaha.

Alhamdulillah selesai semuanyaa. Kalau ada pertanyaan boleh terus komen okay. Kat sini aku nak share TIPS EXTRA & TEMPAT YANG PATUT KORANG PERGI BILA SAMPAI JEPUN. 


⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️



TIPS EXTRA

  • Bawa pakaian sesuai dengan cuaca (maklumlah Jepun kan ada 4 musim)
  • Kalau boleh jangan naik teksi. Takut lari bajet yang korang plan !
  • Disebabkan naik public transport. Sis nak sarankan korang elakkan pakai bag roda ye. Bawa backpack je terus. Senang nak angkut naik tangga bagai (sis belajar dari kesilapan lalu πŸ˜•
  • Sebab kan musim kat sana hujan memanjang. Payung Lutsinar dari Family Mart jangan lupa bawak ! - Payung jernih tu sumpah korang kena beli, Ditiup angin kuat macam mana pun tetap kukuh. Steady je wehh ! Kitorang ingatkan kitorang je yang jakun bawak payung ke Malaysia. Rupanya ada pelancong Malaysia pun beli juga sampai ambil masa nak check mana payung masing-masing πŸ˜‚πŸ˜‚)

TEMPAT YANG KORANG WAJIB KUNJUNGI BILA SAMPAI JEPUN 

  • Kepada peminat cute stuff boleh pergi kat mana-mana Stationary Shop ke Jepun. Serius benda ni aku nyesal adalah tak pergi cari kedai stationary. Huhuhu 
  • Peminat anime dan hello kitty dll korang boleh melabur duit kat sini. Barang yang rare pun ada. 
  •  Singgah lah Muji Store kat Jepun. Sebab ada barang yang korang takkan dapat kat Muji Store kat Malaysia ni yee. (psst Canal City Hakata Mall ada taww)
  • Jangan lupa cuba makan Mee Udon dan Takoyaki ! (tak try yang lain pun tak pe, tapi yang dua ni serius korang wajib cuba!)

Thank You sudi bacaaaa πŸ’—




Hai Assalamualaikum semuanyaaa..

Terima kasih masih sudi baca cerita aku sampai hari ketiga. Kalau yang belum baca lagi untuk hari pertama dan hari kedua. Sila klik link bawah ni ye :


Harinii kita akan tengokkk BUNGA MATAHARIIII YEAAAAYYY !! Bestnyeee. Sebenarnya plan nak pergi sunflower field ni dari trip kitorang ke Lopburi lagi. Nasib baiklah waktu tu, Ain ada call Information Office tanya pasal Lopburi ni ada sunflower lagi tak. And then, orang tu kata tak ada. Tahu tak betapa berkecainya hati aku bila dia kata dah tak ada. πŸ’”πŸ’” Tapi kami masih lagi teruskan perjalanan kami ke Hatyai dengan Bangkok. Disebabkan makanan kat Hatyai dengan Bangkok sedap gilaa sampai lupa patah hati. 

Macam biasa, perjalanan kami dibantu oleh google maps. Yang penting korang kena ada MODEM WIFI. Takpun Roaming je. Kalau korang beli Roaming dengan Digi aku rasa dalam RM 25 untuk 3 hari. Berbaloi la jugak. Kalau Modem Wifi pun okay. Kitorang sewa  modem tu kat KLIA2. Nanti aku share nama dia ye dekat next post. Tapi kannn masa kitorang keluar je rumah, hujan lebat gilaaa. Dengan angkut beg rodanya, (masa ni memang nyesal tak bawak bag belakang yang besar tu) .Habis basah kuyup. Alhamdulillah diberi peluang rasa hujan kat negara Jepun πŸ˜‚πŸ’¦

Dah naik bas ke Hakata. Sampai je sana, kitorang terus cari Locker Bag yang haritu, nasib baik Ain ni jenis yang ingat jalan. Kalau harap aku, memang lemah daya ingatan. Hskhsk. Tapi kalini, kitorang susah gilaa nak cari tempat locker yang muat untuk beg kami bertiga. Kalini kiotrang sewa asing sebab masa tu limited gila tempat locker tu. Dah penuhhh wehh. Tapi kalini agak pricey lah. 600 yen untuk locker yang muat beg roda aku.


Theeen, we are free from any luggage yang berat nak mampoh yuhuuuu

Sepanjang kami kat Japan, banyak guna bas Nishitetsu

Lepastu kitorang terus berjalan keluar dari Hakata Station (masa ni hujan lebat gila). Lepastu naik bas terus semua tidur. Nak sampai tu tengok bas dah tak ada orang dahh. Kitorang je yang turun area Ferry tu. Hahah. Ferry yang ni bukan ferry yang smalam punya tau. Nama Ferry ni Meinohama Station





Okayyy kita dah sampaaiii Meinohama Station.


Tapi kena tunggu Ferry pulak..

http://nokonoshima.com/en/access/
Breakfast with Mickey Mouse (108 Yen)






amboi serius nye mak jemah.



Yaaaay dah sampaiiiii !!! 

Sampai je terus kena naik bas sebab Nokonoshima Island ni lagi besarr dua kali ganda dari Ainoshima Island semalam. Tak silap aku tambang bas kali ni 120 yen. Sorry kalau silap sebab lupa dah makin tua ni πŸ˜‚

Entrance Fees : 1200 yen (adult) 


Masa bayar kat kaunter ni, sajalah tanya, kat mana sunflower farm. Lepastu dengan nada sedih, perempuan yang jaga kaunter tu kata tak ada sebab tengah hujan, matahari tak ada so sunflower pun semua tunduk malu malu la nak dongak. Eh. hahah tak, tu aku tambah. Wehh terus hati aku berkecai sedikit demi sedikit. Lepastu aku dah pasrah habis dah. Bila masuk je nak mulakan perjalanan , tiba-tiba perempuan yang kat kaunter tu terus berlari (ceeeh) menuju kat kitorang yang sibuk tengah fikir nak kemana dulu.  Lepastu dia kata " You're very lucky today" sambil tunjuk tempat sunflower yang dah dongak sikit. Ya Allahh dari jauh dah nampak kecantikan kesempurnaan bunga matahari itttuuuww. Terus aku cakap 'arigato gozaimasu' banyak kali. Suka betul aku !! 

Map of Nokonoshima Island

TAPI SEBELUM TUUUU... 


Ada cerita lawaaaaaaaaaak. Yang aku rasa lawak gila. 


 

Sorry Ain benda ni kena kongsi sebab kelakar. πŸ˜‚ Ain ternampak motor kat atas ni. Dia pun tanya la perempuan tadi boleh ke naik motor tu. Lepastu perempuan tu pandang ain atas bawaaaah. Then sambil ketawa kecil dia cakap " Motor ni khas untuk orang yang dah berumur (maksudnya dah tua)" Aku rasa perempuan tu pun serba salah nak jawab. HAHAHHA. Terbahaaak laaa kami kat situ jugak..



Okay saksikanlah gambar berbunga-bunga kamiiiiii. 




































Dah habis berjalan perut pun lapar. Terjumpa satu kedai ni. Dekat je dengan kedai souvenir kat atas ni. Satu magkuk besar ni harganya 550 yen. Tapi sedap gilaaa wehh.  Banyak jenis, aku dengan Ain pilih Fish cake ni , Sneah pilih yang ada telur mata kerbau separuh masak. Air green tea free. Sama laah rasanya dengan green tea dekat Sushi King tuww. heheh.




Okay kita sopan sikit

Kau try minum


eh makanan dah sampai kee

Dah habis berjimba jimba dah kenyang kita beransur la pulang ye anak anak. Jalan keluar je sama macam tempat masuk tadi. Cuma dia kena pergi sebelahnya. And ada tempat jual souvenir shop. Sambil tunggu bas sambil shopping giteww. Untuk makluman, shop ni boleh guna credit card ye. So siapa yang tak ada cash, boleh guna card je kat sini. 






Rajin nye kau dikk




------------------------------------------------



Dah naik bas semua, jangan lupa ambik balik barang kat locker tuu. hahaha

Sooo we are at Hakata Station again.. 


⇈⇈⇈ kebetulan ada show kat depan Hakata Station. Singgah jap dengar senpai handsome menyanyi hihihi. 



Bermulalah episod mengangkut bag berat ke airport....

SENARAI BAJET YEN UNTUK HARI KETIGA


  • Transportation (Bas /Train) : kurang dari 1000 yen (untuk satu hari perjalanan)
  • Ferry Ainoshima Island : 460 (pergi dan balik)
  • Entrance Fees : 1200 YEN
  • JUMLAH : 2660 yen / RM 102 (untuk perbelanjaan sehari perjalanan)
*Senarai bajet ni tidak termasuk makanan dan minuman. 

Nanti aku sambung lagi yeee....



Okayy terima kasih bacaaaaaa πŸ’™πŸ’šπŸ’›πŸ’œ